måndag, februari 28

helgens äventyr




Kunde de inte bara låtit det gamla fina vara kvar?
Tak- och golvlister, spännpappen i taket och den fina 50-talstapeten!

Denna helgen har det hänt endel här hemma, bland annat på rivningsfronten.Vi har varit på äventyr i Kalmar och fått nya familjemedlemmar.
Det började med att Tilla ringde i lördags morse och ville lämna tillbaka ett stort linneskåp som hon lånat av mig.
Var ska vi nu ställa detta, vi som har alla väggar fulla av skåp, byråer, garderober mm?
Efter en stunds funderande kom vi fram till bästa lösningen var att riva ut de tre stora inbyggda garderoberna i matsalen. Detta har jag tjatat om ett tag så jag var hur nöjd som helst!

Som tur var kom mor & far på besök just när de skulle avlägsnas, så paps kunde hjälpa oss att bära. Bakom de hiskerliga garderobsklumparna gömde sig ännu en ursnygg 50-talstapet, hurra! Där fanns även de gamla golv- och taklisterna kvar, helt perfekt när vi ska be snickaren ta fram nya till rummen, vi vill ju ha de som det såg ut från början!

Efter detta lilla rivningarbete fick paps och jag för oss att riva ner takgipset i det hörn av teverummet på nedervåningen där en läcka huserat. Under fanns det, precis som i köket, finfint trä, som jag bara kommer måla i vit linoljefärg.

Sist men inte minst började J och jag i söndags skrapa rent husfasaden, som är i fruktansvärt dåligt skick. Tror förarbetet inte var riktigt 100, för det ska enligt förra ägaren vara ommålat -98, men fasaden är sprucken, bubblig och har på vissa ställen helt fallit av.
Så, när vi var i Kalmar köpte vi en färgskrapa till och bestämde oss för att försöka skrapa en liten bit varje dag istället för att stå där till sommaren med allt arbete kvar.
Vi skrapade nån kvadratmeter var, sen blev det alldeles för mörkt. Känns dock bra att ha börjat iallafall!

Igår var vi som sagt i Kalmar med Manne & Jenna. Det blev kakel/klinkerspaning på Bauhaus, köksspaning på Ikea sen lite shopping på Baronen. Unnade mig två fina ögonskuggor på The Makeup Store och en prickig tebox från Clas Ohlson. Snygg och idealisk för småplock!

Bild från Clas Ohlson
På vägen hem körde vi inom Carina & Stefan och plockade med oss fyra nya familjemedlemmar, bestående av två bruna och två vita värphöns.
Dessa introducerade vi sen för flocken hemma och iallafall tuppen blev lyrisk, även om det blev lite knorrande från hönorna. Jag får väl gå ut med lite maskroste och skorpor så de blir glada.

onsdag, februari 23

porslin

Det blev en del fina grejor som fick följa med mig hel från farmor & farfars, blev nästan lite rött tema!
Avslöjar inget nu, ska organisera lite, sen fota till helgen när solljuset bjuder på bättre bildkvalitét.
Men jag har en hel hög bilder som ligger i bloggmappen och väntar på att publiceras, så vi fortsätter väl på temat "saker jag hittat hos farmor & farfar" när vi ändå håller på!

Igår var det 50-tal, så idag blir det porslin.

Vackra ljusblåa tekoppar från Arabia.



Jag har aldrig varit ett fan av Gefles Vinranka och tog de mest för att ingen annan ville ha dem och de var synd att skänka bort. Men se, när de kom hem till mig och in i vitrinskåpet blev de helt annorlunda, riktigt vackra med sin utflutna blåa färg!



Jag har aldrig lagt märke till vad som gömde sig i farmors köksskåp, precis som dessa två delar av Rörstrands Katarina, som jag aldrig sett innan, vare sig hos farmor eller på någon loppis!
Hittar ingen info, är det någon som vet något?


tisdag, februari 22

Ve, jag har sån träningsvärk i magen efter gårdagens ridlektion. Någon hade roat sig med att sudda ut alla ridlärarens "D" för dressyr och skrivit dit "B", dvs barbacka.
Då får väl alla rida dressyrlektionen barbacka då, tänkte ridläraren.
Och det var så roligt!
Riktigt bra balansövning också att köra alla gångarter, speciellt galoppen, skänkelvikning, bakdelsvändning m.m, men nu känner jag som sagt av det i magen och värre lär det nog bli imorgon!

Nu ska jag köra hem och plocka upp Robin, som förmodligen ligger i soffan och myser med ett gäng Lantliv!
Vi ska vidare ut till mor och far för lite mat och mys, sen ska vi nog till farmors och gå igenom lite fler saker så huset kan tömmas snart. Ska se om jag kan hitta nåt mer roligt!

Här nedan är några saker jag kommit hem med sen tidigare rensningar.

Ryakudde i härliga färger, samt ett stort vitt överkast till vår dubbelsäng.


Ljuslykta, i teak. Dock är inte glaset orginal, för som så mycket annat har det gått sönder och bytts ut. Hittade dock samma lampa med orginalglas uppe i Lindås förra helgen, med genomskinligt glas, tyckte detta var finare.


Vas som känns väldigt 70-tal. Är det någon som vet ursprung?

måndag, februari 21

andra jaktmarker

Förra helgen åkte vi 5 mil till Emmaboda/Lindås, för ett besök på mina absoluta favoritloppisar. Sist jag nor över ett halvår sen!
Vanligtvis, runt sommartid, blir det resor dit 1-2 gånger i månaden.

Det ena stället, gamla kvarnen, består av 3 våningar fulla med blandade godbitar, cream of the crap kan man säga, mer eller mindre dyra. Skulle tro att de dyraste klenoderna är billiga i Stockholmsvaluta sett.
Det är där jag oftast hittar de bästa fynden, som sockerskålen den här gången.

På det andra stället, Sabines, var det stängt, men efter ett mobilsamtal kom hon dit 5 minuter senare, så jag fick kika även där.
Här är det dock helt sjuka priser på endel saker, den där huvudlösa kattkannan som jag skrivit om förut, tex, kostar, utan huvud, 250;-.
Jag har däremot fyndat en lite annorlunda stringhylla här för 150;- en gång, så det är lite sisådär med priserna. Tycker ändå det är värt ett besök, för det finns 10 000-tals prylar att rota bland, både skräp och annat, allt i en salig oordning! Så minst en timmes besök blir det varje gång!
Tyvärr hittade jag ingen Röd Salix till Fam Ljunggren denna gången, men jag fortsätter hålla ögonen öppna!

Underbar sockerskål, Herta Bengtssons Blå Eld, som tack vare den yttepytte lilla flisan borta (vita pricken på högersidan), kostade ynka 5;-!


Tyska små vaser, den vänstra var dagens fynd, en tia fick jag ge.


Detta smyckesskrin blev jag kär i och för 15;- fick det gladeligen följa med mig hem.


krokus


Tänk vad ett knippe krokusar kan göra för känslan i rummet. Jag blir alldeles pirrig av vårkänslor, speciellt när årets första loppis gick av stapeln i Jämjö Folkets Hus i lördags. Som vanlig var det mamma och jag som åkte dit, hon vet precis vad jag tittar efter och är mina ögon i nacken. Så många fina fynd hon har hjälpt mig hitta!

Jag har fotat det mesta, både av denna och förra helgens, som jag lovade i början på förra veckan. Fy på mig! Jag ska se till att hinna lägga upp bilderna idag!
Det har varit mycket jobb och mycket privat nu denna veckan J har varit hemma, så varken läsa andras eller skriva i min egen blogg har prioriterats.

Denna veckan är återigen J på rymmen, så jag får klara mig själv i det stora gula huset. Tur att jag inte känt av några spökerier, som i Boråkra, så jag känner mig trygg. Försöker hitta på så mycket som möjligt för att hålla mig sysselsatt så tiden ska gå fortare. Ikväll är det middag hos momo & mofa med Robin i Johannishus och efter det ridlektion, mina absoluta favorittimmar i veckan! Då är det bara jag och hästen i skallen, alla andra tankar är bortblåsta!

P.S Visst är den virkade blomkrukan söt! Den kommer från Blomsterlandet.
Korgen i luffarslöjd kommer från Lilla Huset.



torsdag, februari 17

fynd på maxi





Igår när vi veckohandlade gick jag en runda bland rean på Maxi.
Kikade lite fort eftersom J redan stått och väntat på mig i 40 min, och där, i en av backarna, stod de, de underbara ljusstakarna som jag spanat på hela vintern, äntligen prissänkta till 39;-!
Och det bästa av allt, J tyckte att "det är väl klart du ska ha ett par ljusstakar till" och lät mig köpa dem utan minsta oljud! Å, han är allt bra underbar! :)
Glasljusstaken, fotogenlampan och tavlan är arv från farmor & farfar.

onsdag, februari 16

värme!

Längtar just nu något helt otroligt efter sol, bad och värme! Få tina upp ur denna eviga vinter, få lite färg, känna en ljummen bris istället för den isande nordanvinden!
Dessvärre lär det inte bli något i år heller, nu kommer all fokus, all tid och framför allt alla pengar, att gå till köks-och badrumsrenoveringen.
Sist vi var iväg var 2008. Då var jag först i Thailand i april med min bästa kompis och sen på hösten åkte J och jag till Turkiet.

Robin var redan i Thailand när vi åkte dit. Här är vi på Maya Beach, ni vet där de spelade in The Beach. Helt underbart, är ni i närheten av Phi Phi Island, så åk dit!

Här är jag vid stadsmuren i Alanya, Turkiet.

J och jag klättrade bort till den lilla lagunen dit turistbåtarna gick. Varför göra det lätt för sig när man kan få ett äventyr på köpet? :)


Vilar ut efter långpromenad upp till ruinen i Alanya.

tisdag, februari 15

vår i Sofieberg

På det nyinflyttade skrivbordet har forsythian äntligen börjat blomma och sprider en härlig vårkänska i mitt nymålade 50-talsrum!


söndag, februari 13

string

Fredagens fynd, nöjd!
Även jag passade på att ta en runda till andra jaktmarker i lördags,
de fynden kommer i början på veckan.


fredag, februari 11

Hemma hos, part 1

En snöig dag i januari var vi bjudna på middag hos kära svärmor Carina & Stefan.
Jag hade kameran redo med ett litet "hemma hos"- reportage i åtanke.
Carina har en otrolig känsla för inredning och jag älskar att vistas där hennes händer skapat hemtrevnad.
Kan såklart inte göra annat än dela med mig av en liten del av denna känsla till er!

Den vackra verandan.
Granrismatta och mossboll, vackra små detaljer.

Granris skapar en hemtrevlig känsla mot all snö.

Välkommen in genom de vackra pardörrarna.

Liten, men smidig hall.
En smart detalj är skoskåpen från Ikea och hatthyllan med krokar som sväljer många jackor.
Vi går in till höger..

Här har vi teverum med arbetshörna.
Denna bilden känns som tagen ur en inredningstidning!

Sänggaveln är en gammal kökssoffa.

Vackra gamla möbler i en harmonisk blandning fyller hela huset.

Klädskåpet har Carina själv snickrat, coolt, eller hur?

De underbart gröna tapeterna kommer från Lim & Handtryck och säljs hos Carlskrona Byggsvårdsbutik.
Nu går vi istället in till vänster och kommer in i matsalen.
Denna bilden älskar jag.

Vacker dukning med, ser ni? En Ostindia Servis.
Senare intogs kaffe och efterrätt i de vackert blå kopparna.
Underbart att ha så många delar i en sån eftertraktad och framför allt, vacker, servis.
Fint blomsterarrangemang i en gammal sockerkaksform.

Vackert och lyxigt att äta på Ostindia.

Brukar du också inreda med kroppsdelar?
Äpplet gör sig bra här,
vilken möbel som helst blir vacker när det hamnar hemma hos Carina.

Vackert julgranspynt.

Vackert julgranspynt.

Hejdå!
Nästa gång blir det bilder från kök och badrum!